Kezdőlap
Oroszlán
Szibériai tigris
Fekete párduc
Gepárd
Jaguár
Térkép
Vélemény

Fekete párduc

A párduc (vagy más néven leopárd) valamennyi nagymacska közül a legnagyobb területen terjedt el. Afrikán kívül megtalálható Kis- és Elő-Ázsiában, Elő- és Hátsó-Indiában. Hazája még Kína, Korea, Mandzsúria, az Amur-Usszuri vidék, Ceylon és Jáva is. földrajzi elterjedése és színváltozatai alapján több mint kéttucat alfaját különítik el. a fekete színűek előfordulása Bengáliában és Jáván sokkal gyakoribb, ezért a fekete párducot az indiai és a jávai leopárd színváltozatának tekintik.

Fekete párduc Általános vélemény, hogy a fekete párduc sokkal veszélyesebb, kiisimerhetetlenebb, mint foltos rokonai. Erre azonban csak a szokásostól eltérő színezete ad okot, és nem a viselkedése. Állatkerti és főként ott született (esetleg mesterségesen felnevelt) egyedei nagyon kezesek is tudnak lenni. Az Ázsiában előforduló emberevő leopárdok is szinte kivétel nélkül pöttyös (és nem fekete) nagymacskák. Különösen a kölykökön és a fiatal példányokon feltűnőek (ferdén beeső fényben) a fekete alapszín alatt "rejtőző" jellegzetes párducfoltok.

Fekete párduc Magánosan élnek, területükhöz hosszú időn keresztül ragaszkodnak, s azt megjelölik (vizelettel, ürülékkel és azokkal a fákkal, amelyeken karmaikat élesítik).

Zsákmányszerzésre különösen esti szürkületben és éjszaka indulnak. Zsákmányukat közelre becserkészve, gyors ugrással terítik le, majd nyugodt helyre vonszolják.

Testhosszúságuk 100-150 cm között váltakozik, amelyhez 60-100 cm-es farok csatlakozik. Testtömegük is elég tág határok között mozog: 40-60 kg. Izomerejükre jellemző, hogy testömegük 1,5-2-szeresét is képesek nehéz terepen elvonszolni vagy fára felhúzni. 90-105 napos vemhesség után hozzák világra 1-2, leggyakrabban 2-4, 500-600 g-os kölyküket.



Latin név: Törzs: Osztály: Rend: Család:
Panthera pardus var. melanotica Gerincesek Emlősök Ragadozók Macsakafélék



Írj e-mailt!

Valid HTML 4.0!