Kezdőlap
Oroszlán
Szibériai tigris
Fekete párduc
Gepárd
Jaguár
Térkép
Vélemény

Jaguár

Amerika legveszélyesebb nagymacskája. Hazája Közép- és Dél-Amerika. Földrajzi elterjedése alapján számos alfaját különböztetik meg. Egyik alfaja hajdan Északnyugat-Mexikótól egészen az USA délkeleti területéig előfordult. Ismerünk közülük szép számmal melano, vagyis fekete színváltozatú példányokat; néhány európai állatkertben sikeresen tartják és szaporítják őket.

Jaguár A jaguárt a leopárdokkal sokan összetévesztik, bár a jaguár fejformája vaskosabb, testalkata zömökebb és a farka rövidebb. Ezenkívül foltozottsága erőteljesebb, és ahol ezek a gyűrű alakba, ún. rozettákba rendeződnek, a közepükön általában 1-3 kisméretű pötty található.

A magas, sűrű aljnövényzetű őserdők lakója, s egyedi - több km átmérőjű - revírje szinte mindenkor folyó- vagy patakparthoz (de mindenképpen ízhez!) kapcsolódik. Tömzsi testalkata miatt (a leopárdokkal ellentétben) ritkábban mászik fára, viszont jól és szívesen úszik. Kitűnő ugróképességét jelzi, hogy 5 m-es magasságot is képes elérni.

Jaguár Tápláléka igen változatos, zsákmányállataiban nem válogatós. A nagy testű emlősöket (pl. a tapírt, a szarvast, a vizídisznót, a majmot) éppúgy zsákmányul ejti, mint a kisemlősöket (pl. az agutit, a madarakat, sőt a hlaakat, békákat és a teknősöket is). A nemek magányosan járrnak, és csak a párzás idejére találkoznak.

Testhossza 110-185 cm, farkhossza 45-75 cm. Testtömege 60-85(110) kg. A nőstény állat 93-110 napos vemhesség után hozza világra 2-4 kölykét. Az újszülött jaguárok testömege 700-900 g. 13 napos korukra nyitják ki a szemüket. A kölykök 2 éves korukig maradnak az anyjuk mellett, addig együtt vadásznak vele.



Latin név: Törzs: Osztály: Rend: Család:
Panthera onca Gerincesek Emlősök Ragadozók Macsakafélék



Írj e-mailt!

Valid HTML 4.0!