Kezdőlap
Oroszlán
Szibériai tigris
Fekete párduc
Gepárd
Jaguár
Térkép
Vélemény

Oroszlán

Az állatok királya. Valóban az, hiszen az emberen kívül más ellensége nincs. Még a jókora testű elefánt is kitér az útjából. Egy személyben harcias ragadozó és békésen lustálkodó állat.

Oroszlán A hímek sörénye másodlagos ivari bélyeg, ami már messziről megkülönbözteti őket a nőstényektől. Mindkét nem farka végén hosszú, vastak, fekete bojtot visel.

Leginkább kedvelt zsákmányállatuk a zebra és a varacskos disznó. Mindig falkában vadásznak. Félkörbe állnak, körülveszik az áldozatukat, és közös erővel ejtik el. Ezt követően szinte "halálra zabálják" magukat, olyannyira, hogy lóg a hasuk a sok elfogyasztott hústól. Elfekve órákig emésztenek, lihegnek. Napok telnek el, amíg újra zsákmány után kívánkoznak, ezért látni egymás mellett békésen pihenő oroszlánokat és legelésző zebrákat.

Oroszlán Bármilyen hihetetlen is, de az oroszlánok az emberrel szemben nem ellenségesek, inkább kerülik a vele való találkozást. Nagy ritkán hallhatunk egy-egy emberevő oroszlánról, amely többnyire idős, foghiányos, zsákmányt már nehezen szerző állat.

Alkonyatkor és hajnalban vadásznak, a nap melegebb óráit árnyékban töltik. Hangjuk zengetes, messze szálló; az arabok méltán mondják rájuk: "raad" = mennydörgés. Ha éjszakánként elbődülnek, a szavanna elnémul, még a hiénák üvöltése is elhalkul. Az afrikai oroszlánok száma is megcsappant, éppen úgy, mint rokonáé és fajtársáé, az ázsiai oroszláné, amelyből ma már alig 200-300 példány él. Megfogyatkozásuk oka részben az élőhelyük leszűkülése, részben a mrétéktelen vadászatuk. Afrika egyre több országában kerül teljes védelem alá.

Testhossza kb. 2 m, marmagassága 1 m, farka kb. 90 cm, testtömege 130-230 kg. Afrika szavannás, vozótos, sztyeppes vidékein él. Territóriumának kiterjedése állatonként kb. 5 km2. Ezt a területet a végsőkig védi. Futási sebessége rövid távon kb. 80 km/óra. Fára nehézkesen mászik. Általában 3 utódot hoz a világra. A kicsik a csapatban nevelkednek mindaddig, amíg ivaréretté nem válnak. Élettartama 20-30 év.Latin név: Törzs: Osztály: Rend: Család:
Panthera Leo Gerincesek Emlősök Ragadozók MacsakafélékÍrj e-mailt!

Valid HTML 4.0!