Kezdőlap
Oroszlán
Szibériai tigris
Fekete párduc
Gepárd
Jaguár
Térkép
Vélemény

Szibériai tigris

Szibériai tigris A tigris Földünk egyik legnagyszerűbb, legszebb ragadozó vadállata. Ázsiában honos. Főleg a meleg, trópusi, szubtrópusi vidékeket kedveli, de elviseli a szélsőséges körülményeket is. A nagyfokú alkalmazkadóképesség eredményeként, a helyi körülményeknek megfelellően az egy fajhoz tartozó tigriseknek 8 jól elkülöníthető alfaja alakult ki. Ezek egyike a szibériai tigris. Megjelenésében is némileg különböző a rokonaitól. A legnagyobbra nő, színe világosabb a többi tigrisénél, a csíkok ritkábbak, ezek színe nem fekete, hanem sötétbarna. Szőrzete sűrűbb, tömöttebb, a fedőszőrzet hossza - különösen a hasoldalon - az 5 cm-t is meghaladja. A kiváló bunda lehetővé teszi számára, hogy könnyedén átvészelje az Amur-vidék kemény teleit. Ez az egyetlen alfaj, amely természetes körülmények között is elviseli a tartós, hideg telet.

A tigris tökéletes ragadozó. Egész testfelépítése ehhez az életmódhoz alkalmazkodott. Teste karcsú, megnyúlt, erős lábai veszedelmes, behúzható karmokkal vannak felfegyverezve. Puha talpain hangtalanul mozog az őserdő avarjában. Erős szemfogai az élőhelyén előforduló bármely állatra végzetesek, az elefánt kivételével. Mindig egyedül jár vadászni. Magányosan él. Csak párzási időszakban viseli el a másik közelségét.

Szibériai tigris A nappalt pihenéssel tölti, és csak este, napnyugta után indul vadászatra. A szibériai tigris kivételével, főleg télen nappal is kitartóan járja csapásait élelem után.

Századunk elején a mainál sokkal nagyobb elterjedési területen számuk még meghaladta a 100 ezret. Napjainkban az egész Földön kb 5000 tigris él vadon! A 8 alfajból 2, a bali és a jávai tigris már kihaltnak tekinthető. A szibériai tigrisből Oroszország távoli-keleti vidékein kb. 150 egyed él. Koreai és kínai előfordulása valószínű, de nincsenek számszerű adatok. Valamennyi alfaja, minden élőhelyén védett. A Világ Vadvédelmi Alapítványa (WWF) évente jelentős összegeket áldoz természetes élőhelyein történő fenntartására, hiszen midnenütt a kihalás veszélye fenyegeti. Testhossza 2,5-3 m, testtömege 100-150 kg. Évente 1-5 kölyke születik, de 2-nél több ritkán éri meg a felnőttkort. A nőstény egy darabig együtt él az utódaival. Élettartama 10-15 év.



Latin név: Törzs: Osztály: Rend: Család:
Panthera tigris altaica Gerincesek Emlősök Ragadozók Macsakafélék



Írj e-mailt!

Valid HTML 4.0!